«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που εορτάζεται σε όλον τον κόσμο την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, συντονίζεται στην Ελλάδα από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), «Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».

Υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού (αφίσα και μήνυμα) για το 2024 είναι το Εθνικό Τμήμα της Ιαπωνίας.
Ο εορτασμός αυτός, ο οποίος συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης (2 Απριλίου 1805) του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο.

poster2024

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο. Το 2012 διοργάνωσε μία έκθεση στην Μπολόνια όπου προσκάλεσε εικονογράφους απ’ όλον τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της τέχνης σε περιόδους καταστροφών όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα. Στην Ελλάδα, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

message2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου λειτούργησε για πρώτη ημέρα η νεοσύστατη βιβλιοθήκη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με βοηθούς τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ τάξης, μπορούν να δανείζονται βιβλία χρησιμοποιώντας την κάρτα δανεισμού τους.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας».